Autor Wątek: Wypowiedzi, wywiady, komentarze  (Przeczytany 1486413 razy)

dudi

• Kadet/-ka
  • **
Odp: Wypowiedzi, wywiady, komentarze
« Odpowiedź #5420 dnia: Sierpnia 13, 2024, 21:01:49 pm »
Całkowicie zgadzam się z analizą występu reprezentacji na Igrzyskach Olimpijskich dokonanej przez Jana Sucha:
https://przegladsportowy.onet.pl/igrzyska-olimpijskie/paryz-2024/przerywa-zmowe-milczenia-po-srebrze-siatkarzy-moge-juz-mowic-co-chce/3r5hqbb

alfreda

• Kadet/-ka
  • **
« Odpowiedź #5421 dnia: Sierpnia 14, 2024, 08:33:03 am »
Zgadzam się z Panem Suchem. Srebro to jest porażka i koniec.

repres1

• Moderator
  • Trener/-ka
  • *
« Odpowiedź #5422 dnia: Sierpnia 15, 2024, 10:26:37 am »
W jednym się z J. Suchem nie zgodzę.
Twierdzi on, że: "Grzegorz Łomacz pojawił się na boisku. Na jego grę Amerykanie nie byli już przygotowani".
Byli przygotowani, ale nie pomogło im to. Po prostu, na dobrą grę jednocześnie Leona i Fornala nie da się przygotować.
Grzesiu grał swoje - co można, to środkiem, a jeśli nie można, dokładna świeczka w górę na skrzydło, niech się skrzydłowi martwią. Skrzydłowi (Leon i Fornal; trochę słabiej, ale bez dramatu - Kurek) się nie martwili, tylko strzelali i to w 4. i 5. secie wystarczyło.
Medal zawdzięczamy geniuszowi Leona.
W pewnym wiwiadzie Grzesiu Łomacz powiedział, dlaczego wystawił wszystkie 3 piłki meczowe Leonowi (cytuję z pamięci): "Bo Leon zawsze miał skuteczność większą niż 33%". Proste okazało się genialne. I za to Grześkowi należy się szacunek. Uciszył mnie we wszelakich narzekaniach na niego.

Jedno mi się w wypowiedzi J. Sucha podoba. Ocenia on selekcję, przygotowania do IO i start tak, jak powinno się oceniać każdy inny turniej z udziałem reprezentacji, a tym samym odziera IO z pewnej "nabożności", którą nabrały w oczach polskich kibiców.

Medal przyjąłem z ulgą. Oczywiście, ogromnie się cieszyłem zwycięstwami nad Brazylią i Słowenią, a mecz z USA to była kibicowska ekstaza (oglądać i kibicować do ostatniej piłki nauczył mnie mecz Polska - Rosja w MŚ'06), ale nie będzie mi się chciało zbyt często wracać myślami do tego turnieju. Częściej wrócę do "złotych" mś i mE.

Dlaczego tylko "ulga"?
Bo miałem już dość olimpijskiego fioła, którym sami sobie psuliśmy radość, jakiej dostarcza nam reprezentacyjna siatkówka od 20 lat.
2 mistrzostwa świata, 2 mistrzostwa Europy będą dla mnie o wiele większym sukcesem niż srebro olimpijskie. Nawet 3 zwycięstwa Zaksy w LM są dla mnie większym sukcesem polskiej siatkówki niż olimpijskie srebro. Niżej cenię jedynie 2 wygrane w LŚ/LN, bo to jednak taka coroczna "festynowa młocka".
Porównam srebro IO do srebra Resovii w sezonie 08/09. Dobrnęliśmy do medalu. W tamtej chwili to był duży sukces, ale pewnie mało kto już o tym pamięta. Co innego Resovia 11/12, 12/13, 14/15 - tę Resovię zapamiętał chyba każdy. Brąz z sezonu 22/23 też już odszedł w niepamięć. Czy zdobycie PCEV zapamiętamy bardziej od finału LM 14/15? Trudno dziś ocenić, ale chyba tak.
Ulżyło mi, bo miałem dość opowieści o "fatum ćwierćfinału IO" (nie wierzę w takie zjawiska) i podporządkowywania całej polskiej siatkówki imprezie, która odbywa się raz na 4 lata.
Życzę polskiej siatkówce kolejnych 20 lat wygrywania mś, mE nawet kosztem niewygrywania medalu IO. Wolę 3 lata radości i 1 rok smutku niż 3 lata smutku i 1 rok radości.
Mam nadzieję, że od teraz IO będziemy traktować normalnie - najważniejsza impreza roku, którą trzeba wygrać. Nie "impreza 4-lecia", ale "impreza roku". Tylko tyle i aż tyle.
Wenn es dem Esel zu wohl ist, geht er aufs Eis tanzen.

alfreda

• Kadet/-ka
  • **
« Odpowiedź #5424 dnia: Listopada 11, 2024, 16:29:59 pm »
Marcin Janusz to obecnie najlepszy rozgrywający Polak. Jego pozyskanie byłoby bardzo pożądane. 
« Ostatnia zmiana: Listopada 12, 2024, 09:39:27 am wysłana przez repres1 »

Kiko1905

• Kadet/-ka
  • **
« Odpowiedź #5425 dnia: Listopada 11, 2024, 20:06:40 pm »
Ciekawe czy na skład drużyny w przyszłym sezonie ma wpływ rener, który ją poprowadzi?

_agniecha_123_

• Kadet/-ka
  • **
« Odpowiedź #5426 dnia: Listopada 13, 2024, 10:27:59 am »
I ciekawe, kto nim w ogóle będzie?

A :)

• Moderator
  • Trener/-ka
  • *
  • Semper fidelis
« Odpowiedź #5427 dnia: Listopada 13, 2024, 11:55:09 am »
Marcin Janusz to obecnie najlepszy rozgrywający Polak. Jego pozyskanie byłoby bardzo pożądane.
Kluczowe słowo , obecnie :)

A ostatnio wiadomo, iż kupujemy tych którzy się pokazali w lidze . Takich graczy było od groma w ostatnim czasie i rzadko który sprostał swojej renomie .